Andy Warhol

Andy Warhol is een amerikaanse kunstenaar geboren op 6 augustus 1928 in Pittsburgh, V.S. Naast kunstenaar was hij ook nog een filmregisseur en een auteur. De ouders van Andy Warhol waren immigranten uit het huidige slowakije. Eerst was de achternaam van Andy; Varhola, maar toen hij naar amerika verhuisde werd zijn naam in schrijfwijze veranderd naar Warhola.

In het begin van zijn carriére werkte Andy als medewerker van een kolenmijn in Pennsylvania maar hij werd opgemerkt door zijn artistieke talent en begon daarna als werk als een kunstenaar. Hij begon met grote merken zoals Coca-Cola en Cambell’s soepblikken op groot formaat na te schilderen.

op 3 juni 1968 werd Andy neergeschoten door een radicaalfeministisch figuur genaamd: Valeie Solanas. De oorzaak van de schietpartij is onduidelijk maar waarschijnlijk werd ze afgewezen bij een van Andy’s tentoonstellingen.

Pas in de jaren 70 begon Andy Warhol met zijn kunstwerken waar we hem nu van kennen, de hoofden van beroemdheden in vele kleuren afbeelden. Hij heeft met vele beroemdheden gewerkt zoals; Micheal Jackson, Mick Jagger en Marylin Monroe.

op 22 februari 1987 stierf Andy Warhol op 58-jarige leeftijd, hij was gestorven door een hartstilstand in zijn slaap terwijl hij aan het herstellen van van een operatie. Hij is gestorven in New Yorkandy_warhol